Reklama
 
Blog | Martin Žemlička

Tajemství dokumentů TTIP odhaleno

Americká vláda staví Evropu v jednání o transatlantické obchodní smlouvě TTIP do nátlakové pozice přijmout ji v mnohem silnější podobě, než se doposud předpokládalo. Vyplývá to z kopií tajných vyjednávacích dokumentů, který byly předloženy redakcím zpravodajství Süddeutsche Zeitung, WDR a NDR. Materiál v celkové počtu 240 stran dalo k dispozici hnutí Greenpeace a byl zveřejněn minulé pondělí. Greenpeace dokumenty podle vlastních slov drží v originále.

   V důsledku toho Washington pohrozil tím, že může zablokovat úlevy pro evropský automobilový průmysl a na oplátku vůči tomu mělo údajně dojít k evropskému protiútoku, kdy Evropská unie nepodpoří dovoz amerických zemědělských produktů. Zároveň americká vláda napadla předložené principy opatření EU na ochranu spotřebitele, které současně chrání 500 milionů lidí před geneticky modifikovanými potravinami.  Dokumenty navíc odtajňují, že Spojené státy zcela odmítají naléhavá evropská přání jako je například nahradit kontroverzní soukromý rozhodčí soud pro koncernové žaloby jeho možným veřejným modelem. Se zveřejněním podkladových dokumentů TTIP tak občané dostávají první nefiltrovaný náhled do jednání mezi USA a Evropou. Vzhledem k tomu, že jednání začala téměř před třemi roky, musí nyní veřejnost vycházet především z domnění, které získá na základě toho, co aktuálně budou tvrdit obě strany. Zatímco Evropská unie doposud všechny své návrhy uveřejňuje, Spojené státy ovšem setrvávají na utajování svých pozic. Odkrytí šestnácti dokument TTIP vytváří najednou transparentnost pro 800 milionů lidí na obou kontinentech, jejichž životy má tato největší bilaterální obchodní smlouva v dějinách ovlivnit. Dokumenty poskytují hluboký vhled do americké vyjednávací taktiky.

   Spojeným státům nejde obecně jen o obecný vývoz zemědělských produktů. Zaměřují se především na geneticky modifikované potraviny, které jsou v Evropě do značné míry zakázány. Často bylo na obou stranách (USA, EU) také zdůrazňováno, že Washington v tomto směru námitky Evropanů respektoval. Evropští občané by tedy neměli mít žádné obavy. Tajné dokumenty však vykreslují jiný obraz. Je velmi zajímavé sledovat, co Spojené státy požadují, říká k dokumentům Klaus Müller, předseda Federace spotřebitelských organizací (Verbraucherzentrale Bundesverband). „V textech se nám potvrzují dosud do značné míry všechny obavy založené na tom, čeho Američané chtějí dosáhnout prostřednictvím TTIP s ohledem na obchod s potravinami.“

Reklama

Dalším významný problematickým bodem je spolupráce na legislativní procesu

   Z jednacích textů se dá vyčíst, jak na obou frontách postupně přituhuje. Evropští občané jsou doposud ukolíbáváni tvrzením Evropské unie, že v závěrečné fázi to budou nakonec evropské orgány, které sami rozhodnou, zda se sporné potraviny pustí z USA přes naše hranice. „Konečné rozhodnutí o tom, jak je zajištěna ochrana zdraví, leží výhradně na straně, která provádí import.“

   Dalším problematickým bodem je kooperace během legislativního procesu. Zatímco Evropská unie zdůrazňuje v obchodních textech utvářet své zákonodárství (právo), americká vláda by raději zavedla institut evropského zákonodárce k intervenci do ekonomiky, který by tak říkajíc „utahoval korzet“. Toto se opět dá vyčíst z několika návrhů. Evropská unie by měla zavést takové postupy, aby zvážila „potřebu regulace, náklady a prospěšnost alternativ“. „V případě, že se Američané prosadí, značně by to zkomplikovalo dosavadní evropskou legislativu týkající se ochran životního prostředí a spotřebitelských otázek“, řekl Marcus Krajewski, profesor veřejného práva v Erlangenu, na základě dosud neznámých amerických návrhů.

  Je naprosto nutné si uvědomit, že evropská a americká legislativa se v mnoha ohledech od sebe velice liší. Evropská unie například v kosmetice zakazuje 1328 chemikálií, protože kromě jiného vzbuzují podezření, že způsobují rakovinu. Příslušný federální úřad v Americe zakázal podle údajů ochrany spotřebitelů takovýchto látek v kosmetice pouhých jedenáct.

Zdroj: Süddeutsche Zeitung, Greenpeace