Reklama
 
Blog | Martin Žemlička

Nový elektromobil od Audi – ten pravý bojovník proti Tesle

Německá automobilka Audi v posledních dnech oficiálně ohlásila, že se na trh chystá uvést nového konkurenčního hráče v kategorii elektrických vozů SUV (Sports Utility Vehicle), který se čelem postaví dosud dominujícím vozům Tesla, jež pocházejí z produkce kalifornské automobilky. S plně nabitým akumulátorem slibuje nové sportovní Audi dojezd až 500 km, což představuje v porovnání se současnými elektromobily od Tesly, které běžně nabízí vozy s dojezdovou vzdáleností výrazně pod 400 km, zajímavý rozdíl. Ovšem jejich model Tesla S 85D, v základní hodnotě 80 000 euro, má už na jedno nabití dojezd 475 km. Od Tesly však zatím pouze předpokládáme v blízké době oznámení detailů o dlouho vyvíjeném prvním modelu Tesla X SUV. Zde potom musí být dojezd u jejich na baterii u jejich sportovní verze jistě také znatelně vyšší.

Skica nového elektromobilu od Audi

Skica nového elektromobilu od Audi

Právě na letošním, již 66. ročníku, autosalonu IAA ve Frankfurtu, bude Audi představovat koncept sportovního elektromobilu SUV, s umístěním elektrické baterie v jeho trupu – jednu na přední a dvě na zadní nápravě. Trh s „vysoce silným“ elektromobily již přestane být  závislý pouze na americké Tesle. Dceřiná společnost automobilového koncernu Volkswagen, která svůj prémiový výrobek inzeruje pod sloganem „Náskok díky technice“ (Vorsprung durch Technik), bude nyní v popředí na cestě využití elektrické energie k pohánění vozidel, běžné snad již v blízké budoucnosti.
Takovýto typ vozu s velkými lithium-iontovými akumulátory umístěnými mezi nápravami a kabinou vozu, oznámil vedoucí automobilky Audi, Rupert Stadler, již v prosinci minulého roku. Tehdy říkal, že pro automobilku je nutné vyvinou konkurenční auta na elektrický pohon s dojezdovou vzdáleností nejméně 400-450 km. Nová, asi 5 m dlouhá elektro Audi SUV by tak měla tento požadavek naplnit a částečně i překonat.
Články baterií pocházejí od korejských dodavatelů LG Chem a Samsung SDI. Automobilka však konkrétní datum uvedení svého sportovního elektromobilu na trh neuvedla. Hovoří pouze obecně, že tak učiní do roku 2018. Jeho vývojáři v Ingolstadtu svůj nový vůz důvěrně nazývají „Tesla Fighter“, tedy „Bojovník proti Tesle“. Právě pro tento vůz zvýšila Audi své investiční plány a cíle. Ve jménu budoucích technologií, jako je elektrifikace vozů a digitalizace jejich prostředí, v rozpočtu do roku 2018 vymezila na tento vývoj původně 22 miliard eur. V důsledku toho pak hodlá postupně zvyšovat výrobu těchto typů aut vedle těch „klasických“.
Není nic lepšího, než se zajet na autosalon ve Frankfurtu podívat a spatřit tak na vlastní oči nový elektromobil SUV od Audi. Automobilová show tu bude probíhat od 17. do 27. září.

Reklama