Reklama
 
Blog | Martin Žemlička

Německo hlásí: Saláfisté jako probouzející se spící buňky a boj o každého uprchlíka

Deník Spiegel nikdy nespí a články publikuje i o půlnoci v době, kdy většina z nás spí. K uprchlické krizi se většinou obecně německé deníky vyjadřují velmi opatrně a ani se nepokouší reflektovat to pravé veřejné mínění. Český politolog Petr Robejšek, léta žijící v Německu (aktuálně v Hamburku), na svém twitterovém profilu zdůraznil, že „německá média neodráží veřejné, nýbrž zveřejněné mínění těch, kteří mají privilegium rozšiřovat názory. To ale není celá realita.“ Stejnou informaci pak ještě pronesl včera v pořadu „Pro a proti“ na Českém rozhlase, kde diskutoval spolu se střízlivěji nahlížejícím Jiřím Pehem.

Tato skutečnost se v německých médiích skutečně projevuje zcela jasně a řídí se poměrně striktně diktátem Frau Mutti, která obrací tak, jak se jí to zrovna hodí. Každopádně od názoru, že islám je součástí Německa a Němci se s ním musí naučit žít, se zjevně nikdy neodchýlí. Aktuální článek z internetového vydání Spiegelu se však poněkud dosti liší od těch předchozích. Poprvé se totiž veřejně s velkým apelem totiž začíná varovat před nebezpečím, které by mohli přinést tak zvaní salafisté, přívrženci islámského radikálního křídla, které má v Evropě zakotvené poměrně již silné a zralé jádro, jenže se o tom mluví velmi málo (za český mainstream Hospodářské noviny, 14.3. 2013, méně mainstreamové EuroZprávy, 3.11. 2014). Za zmínku stojí jejich veřejný pochod v Dánsku, kde jim policie a ochranka ještě dělala doprovod.  Video sice slavně koluje po sociálních sítích, ale Evropa s tím prakticky nic nedělá. Proč také? Vlastně se nic nestalo – zatím.

Spiegel konečně vůči svým čtenářům zpozornil a upozorňuje, že saláfistická hrozba silně znepokojuje ochránce německé ústavy (Verfassungschutz – pozn. v ČR bychom ho mohli zpodobnit nejblíže s veřejným ochráncem práv) Hanse-Georga Maaßena.  Ten varuje, že saláfisté velmi často šíří své fundamentalistické názory mezi žadateli o azyl. Konkrétně takováto situace byla vysledována v Bavorsku, kde se radikálové snaží získat nové přívržence. Podle zjištění Maaßenova úřadu „islámští verbíři“ své tipy cílí na uprchlíky z Iráku a Sýrie, přičemž si nově pro své nábory vybírají okolí hlavního nádraží v Mnichově, na kterém v posledních dnech vystupuje spoustu uprchlíků přijíždějících z Budapešti. Bavorskému zemskému úřadu jsou takové případy známé, sdělil mluvčí a potvrdil tak zprávu uvedenou v Bavorském rozhlase (Bayerischer Rundfunk). Islámští „učenci“ totiž doufají v to, že uprchlíci, kteří si v poslední době často prošli několika traumaty, představují pro saláfisty jakýsi náborový bazén (Rekrutierungsbecken). Spoléhají mimo jiné na to, že německá integrační politika není natolik rychlá, aby jejich záměrům dokázala zabránit.

Reklama

„Saláfisté se pokouší oslovit zejména nikým doprovázené mladé uprchlíky (solitéry), kteří přicházejí bez svých rodin do naší země a zvláštními způsoby hledají sounáležitost a podporu“, sdělil mluvčí zemského úřadu. Nábory jsou prováděny především v okolí utečeneckých táborů či ubytoven, ale občas již také na mnichovském nádraží, kam v posledních dnech dorazilo tisíce uprchlíků. Jeden z celostátně známých saláfistických kazatelů (jméno neuvedeno) vyzval na svém facebookovém profilu otevřeně k tomu zacílit na aktuálně přicházející uprchlíky a získat si je pro saláfistickou scénu. Touto zprávou dal tak kazatel zcela konkrétní doporučení k tomu, co by jeho přívrženci měli s uprchlíky dělat.

Na českých serverech k saláfistickému učení příliš nenajdeme. Nejlépe ho popisuje v krátkosti článek na stránkách Českého rozhlasu (Mezi minarety: Islámské “ismy“, a uvnitř tohoto ismu se ukrývá význam ctnostných předků islámu. Jde o muslimy, kteří touží po návratu do pomyslného zlatého věku jejich víry, to jest do časů proroka Mohameda a prvních chalífů. Naopak Spiegel ho čtenářům popisuje jako náboženské a politické hnutí v rámci islámu, které je podporováno pouze „malou menšinou“ muslimů. Ti na základě svého učení odmítají západní demokracie a „islámský pořádek“ spojují jedině s islámským právem šaría, díky němuž může fungovat jediná legitimní forma státu a společnosti. Spiegel ale důsledně upozorňuje, že saláfismus je v současné době nejrychleji rostoucím islámistickým proudem.

A já se za nás všechny ptám. Co vede Angelu Merkelovou a velké hráče EU k prosazení takovéto politiky, která jen ohrožuje zdraví a bezpečnost občanů unie, lidí, kteří ji společným úsilím budovali? Nebo to celé bylo a bude jen hra politických elit? Je opravdu nutné důsledné lpění na dodržování lidských práv v podobě volného pohybu přívrženců radikální náboženské skupiny? Není již tímto ohrožována naše svoboda? Minimálně je tím porušována stále v demokratických zemích platná zásada Johna S. Milla, který prohlásil, že svoboda jednoho člověka končí tam, kde začíná svoboda druhého. Mám opravdu vážný a velký strach, aby se z Merkelové nevyklubala brzy fanatička, která stane v čele saláfistického hnutí. Bude kazatel, který nabádá k náborům nějak trestně stíhán? Nemá být sociální účet radikálů náhodou vypozorován do několika minut a ihned zablokován, jak nás o tom před měsíci informoval Europol?

Islám lze bez okolků postavit do stejné roviny, jako nemoci, které nás v průběhu historických etap potkaly a stále potkávají – mor, cholera, černý kašel, španělská chřipka. Víme, že pro lidstvo nebylo vůbec jednoduché se jejich přítomnosti zbavit. Ve všech případech umírá desítky tisíc lidí a propaganda sledující příběh jednoho mrtvého chlapečka z pláže k této situaci nijak nepřispěje. Ba jí ještě zhorší.

    Zdroj: Spiegel (pátek 11. žáří 2015)Jeden z demonstrací saláfistů v Evropě