Reklama
 
Blog | Martin Žemlička

Historická změna poměru sil ve Venezuele

Venezuelská opozice v úterý oznámila, že zvítězila zásadní většinou ve volbách do státního parlamentu, což jí dovoluje odstartovat ústavní výzvy, aby tak mohla omezit vládní moc poprvé po 17 letech socialistické „revoluce“.

V nedělních volbách koalice Stolu demokratické jednoty (MUD, Mesa de la Unidad Democrática) získala 112 ze 167 křesel v Národním shromáždění, ve kterém tak uchopila parlamentní kontrolu poprvé od doby pozdního období vlády Huga Cháveze, kdy v roce 1999 spustila svoji levicovou „Bolívarskou revoluci“. Henrique Capriles, vrchní lídr opozice, který těsně ztratil možné prezidentství na Chávezově nástupci Nicolasovi Madurovi v 2013, nyní na svém Twitteru pod hashtagem #GoVenezuela oznámil „kvalifikovanou většinu“.  Řekl, že všechny hlasovací lístky a jejich ověření ukázaly, že MUD dosáhla 112 křesel.

Volební komise musí ještě oznámit oficiálně výsledky. Ale jestli se vše potvrdí, opozice bude schopná změnit ústavu schválenou Chávezem, vyměnit vrchní soudce a ostatní státní úředníky a vyhlásit referendum. Delcy Rodriguez, venezuelská ministryně zahraniční, včera učinila varování proti jakémukoli pokusu sesadit levicového lídra, požadujíce, aby Maduro byl stále prezidentem „Bolívarské republiky“.

Kdo oslavuje volební vítězství venezuelské opozice nejvíce? (zdroj: Opera Mundi)

Kdo oslavuje volební vítězství venezuelské opozice nejvíce? (zdroj: Opera Mundi

„Budeme čekat, co řekne volební komise. Doufáme, že postoje opozice je vůli lidu,“ sdělila novinářům. Nabádá opozici, aby „respektovala ústavu“, dodávajíce, že lidé chtěli klid. Pondělní volby byly dramatickým šokem pro Madura a jeho socialisty (PSUV), když tak voliči potrestali levicovou vládu za hlubokou ekonomickou státní krizi, chronický nedostatek základního zboží (včetně toaletního papíru) a zničující nespolehlivost, projevující se také ve službách (odstávky energií atd.). V takovémto stavu se nyní nachází země, která „sedí“ na největších ropných rezervách na světě, ovšem mající také nejvyšší míru inflace na světě a počtem vražd je na druhém místě hned za Hondurasem. Venezuela je závislá právě na vývozu ropy, která ovšem prodělala před půl druhým rokem obrovský propad. Stojí za to situaci ve Venezuele nadále sledovat, jelikož toto je teprve začátek běhu na dlouhou trať ve stopách demokracie .

Reklama

Zdroj: The Telegraph